hoe ziet een dagdienst er als 
ziekenverzorgende er uit in het  
verpleeghuis
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 hoe ziet een dagdienst er als ziekenverzorgende er uit in het verpleeghuis 
De dagdienst ziet er ongeveer zo uit. Ongeveer omdat je met mensen werk en dat je dus speling in de tijden heb.  
Om 07.00 tot 07.15 overdragen. Dit betekend dat je de rapportage leest, aantekeningen maakt, in het werkschrift kijkt wat er die dag voor controles er moeten worden uitgevoerd en vragen stelt omtrend eventuele onduidelijkheden. Ook kijk je welke bewoners er gedouched worden. Dit zijn er ongeveer zes per dag. Om 07.15 ga ik met mijn collega's beginnen met de zorg. Dit betekend de bewoners die dit zelf geheel niet kunnen de volledige zorg geven, geheel wassen, aankleden, naar het toilet brengen en zorgen dat ze er zo uitzien zoals je je oma ook wilt zien als je op bezoek komt in een verpleeghuis dus netjes, schoon en als het kan met een glimlach. Persoonlijk vind ik de aandacht aan het bed, (buiten het goed wassen en aankleden,) het belangrijkste wat ik in de ochtend kan doen. De ochtend word voornamenlik besteed aan de lichamijke verzorging van de bewoner. Daar waar verzorgen niet alleen iets lichamenlijks is maar zeker iets sociaals vind ik persoonlijk dat je deze tijd moet gebruiken. Immers buiten deze tijd heb ik in de ochtend niet veel tijd om een gesprek met de bewoner te maken. Dan ben ik immers bezig met de verzorging van andere bewoners. Het wassen en douchen gaat door tot 08.45. Daarna gaan we met z'n allen de bewoners helpen die niet zelfstandig kunnen eten en drinken. Hier ben je mee bezig tot iets over negen. Als alle bewoners zijn geholpen is er even tijd voor een kopje koffie. Ook word gedurende deze tijd de afdeling doorbesproken. Hoe gaat de verzorging op de kamers, loopt men tegen problemen aan en welke dingen dienen nog gedaan te worden? Na tien minuten ga ik met mijn team verder met de verzorging. Dit duurt tot ongeveer 10.30. Veelal word er gestreeft om de zorg aan het bed rond deze tijd klaar te hebben. Dat wil zeggen dat alle bewoners verzorgd zijn en de lichamelijke verzorging klaar is.   
Tijd voor koffie en een sigaretje. Om 11.00 gaan we weer verder met de afdeling. Nu moeten de bedden nog worden opgemaakt, al het vuile linnegoed en al het afval opruimen, de waskommen wassen, de bijzonderheden vermelden in de zorgdociers. Op de afdeling waar ik werk kunnen de bewoners altijd geholpen worden bij de toiletgang, en deze verzorging gaat ook rond deze tijd gewoon door. Om 11.45 is de afdeling klaar en gaat de ene groep eten. Er bijven dan twee verzorgers achter, deze houden zich bezig met alles wat is blijven liggen in orde te maken. Meestal is al het werk op de afeling klaar en heb je tijd om bij de bewoners te zijn. Om 12.15 gaat een van verzorgers die achter is beginnen met het verdelen van de medicatie. Dan zijn ook de collega's terug die zijn wezen eten. Om 12.30 is de kar er met de warme maaltijd van de bewoners. Vervolgens word het eten geserveerd an de bewoners, worden de bewoners geholpen die dit niet zelfstandig kunnen en worden de medicijnen verstekt. Met de verzorging van het eten is men bezig tot 13.15. De collega's die zijn achter gebleven gaan dan eten.  
Nadat alle bewoners gegeten hebben en de bewoners geholpen zijn die niet zelfstandig hebben kunnen eten ga ik en mijn collega's en aanvang maken met de "toileronde". Toiletrondes zijn op de afdeling waar ik werk ook aanwezig. Alle bewoners die incontinent zijn krijgen nu een schoon verband. (Incontinentie onstaat doordat de sluitspier van de blaas is aangetast. Hierdoor onstaat het ongewenst verlies van urine. Je heb vele vormen van incontinentie.). Ook krijgen de bewoners die op bed liggen door hun ziekte hen verzorging. Om alle bewoners te verzorgen ben je als team tot 14.00 ongeveer bezig. Daarna is het tijd om iets leuks met de bewoners te gaan doen. Ook word rond deze tijd de dagrapportage geschreven. Hierin komen de bijzonderheden van  dag, ook wat door de arts is afgesproken staat daarin vermeld. Om 14.30 word overgedragen aan de avonddienst die om 14.30 begonnen is. Om 15.00 is de overdacht klaar en gaat men verder met de verzorging van de bewoners. De dagdienst gaat om 15.30 naar huis