kom je in aanraking met besmettelijke  
ziektes in het verpleeghuis
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 kom je in aanraking met besmettelijke ziektes in het verpleeghuis 
Ik kan als verzorgende in aanraking komen met besmettelijke ziektes danwel ziektes die overdraagbaar zijn. Denk hierbij aan hepatitis en ook aids. Zaak is altijd zorgvuldig en hygienisch te werk te gaan en altijd  weten wat je doet. Zaak is als je nieuw bent op een afdeling dat je weet welke ziektes er zijn en welke beschermende maatregelen je moet doen. Ik ga niet bij iemand die bijvoorbeeld aids heeft als een robotmannetje naar binnen. Dit is zowel voor mij en ook de bewoner die ik verzorg niet prettig. Zaak is dat je gewoon iemand kan wassen en aankleden die ziek is maar allert bent op wondjes en bij bepaalde ziektes op bijvoorbeeld ontlasting. Werk altijd met handschoenen en weet wat je doet. Je komt dus zeker in aanraking met overdraagbare ziektes.  
Bij wondverzorging bij iemand die niet een overdraagbare ziekte heeft gebruik je automatisch ook beschermende maatregelen voor jezelf in verband met "open" plekjes.  
In mijn ogen kan je het zo zien. Je moet er als verzorger alles aan doen om de bewoner niet te beschadigen dus geen ringen en armbanden. Ik vind dat ik met op bepaalde gebieden ook moet en mag beschermen "tegen" de bewoner, met handschoenen dus.