mag je iemand dwingen om te eten of 
te drinken
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 mag je iemand dwingen om te eten of te drinken 
Dwingen vind ik een moelijke vraag, je kan en moet altijd proberen te stimuleren dat iemand eet en drinkt en de hulp daarbij geven. Als het een naaste van mij was zou ik onder bepaalde omstandigheden er alles aan doen om iemand te laten drinken of te eten. Als "deskundige" zal ik als ik alle mogenlijkheden heb benut, nooit iemand dwingen iets tegen zijn wil te laten doen. Jij lust geen spruitjes. Mag ik jou elke dag verplichten en ervoor zorgen dat jij spruitjes eet? Nee.  
Het belangrijkste is als iemand niet wil eten en drinken dit te vermelden en door te geven aan een leidinggevende en een arts. Vermelden om aan te tonen dat alles is geprobeerd om iemand te laten eten en drinken en wat je heb gedaan en wat de reactie van de bewoner hierop was, zodat de arts en de leidinggevende iets met deze gegeves kunnen doen. Zaak is dat deze dingen snel besproken worden zodat actie kan worden ondernomen. 1 dag op 1 liter zitten kan, ook al is het te weinig. Meerdere dagen niet of te weinig eten is een zeer groot aandachts gebied waarin gehandeld word. Een leidinggevende en een arts heeft inzage in een lijst waarin word bijgehouden wat een bewoner eet of drinkt dus er val ook snel terug te kijken wat iemand iemand gedronken heeft.  
Aktie kan wezen om het eten aan te gaan passen of desnoods te gaan werken met een wensmenu. Ook kan de oorzaak simpel wezen, bijvoorbeeld een slecht passend gebid of plekjes in de mond. Altijd zal anders worden gehandeld, immers iedere bewoner is anders.