Hulpmiddelen 
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 Hulpmiddelen  
Praat met een dement persoon over onderwerpen die vertrouwd voor hem zijn. Vaak zijn dat personen (bijvoorbeeld vader en moeder) of gebeurtenissen uit het verleden.  
Maak in gesprek gebruik van concrete hulpmiddelen. Foto's kunnen bijvoorbeeld erg handig zijn. U kunt ze gebruiken als u over familieleden of kennissen praat. Ze fungeren als een soort geheugensteuntje. Meestal blijft namelijk de herinnering aan gezichten langer intact dan het geheugen voor namen! Praat u over het weer, kijk dan samen naar buiten. Als het kan, wijs dan de dingen waarover u praat aan...  
Gebruik bijvoorbeeld foto's of andere aandenken als u herinneringen ophaalt. Laat hem aan de hand daarvan zijn verhaal vertellen. Zo kan ook muziek uit zijn tijd goed helpen om herinneringen weer tot leven te brengen. Dat is niet hetzelfde als iemand aanmoedigen om 'in het verleden' te blijven leven. Natuurlijk moeten we zo lang mogelijk proberen om hem 'bij de tijd' te houden. Maar zo af en toe wegglijden in herinneringen is een goede manier om iemand die de controle over het geheugen verliest, het gevoel te geven dat het nog werkt. Het blijven gebruiken van het geheugen is vooralsnog een van de weinige dingen die we kunnen doen om achteruitgang tegen te gaan.  
Vermijd test situaties. We maken de dementerende nog onzekerder als we hem telkens vragen stellen als: 'Hoe oud ben je?'. 'Hoeveel kinderen heb je?' of 'Weet je nog hoe die en die heet?'  
Probeer ook zoveel mogelijk 'wel waar' / 'niet waar' discussies te vermijden. Het leidt meestal alleen tot spanningen, onrust en irritatie.  

Bron text: brochure RIAGG; Omgaan met demente mensen' van RIAGG Oostelijk Zuid-Limburg