Herhalingen
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 Herhalingen  
Als hij u steeds maar weer dezelfde vraag stelt, kan dat op den duur aanleiding geven tot een gevoel van irritatie... een logische en menselijke reactie! Toch zijn die herhalingen van hem onvermijdelijk. Door zijn vergeetachtigheid weet hij immers niet meer dat hij de vraag al eerder gesteld heeft, laat staan wat uw antwoord was... Het kan overigens ook te maken hebben met zijn algehele gevoel van onzekerheid: door te vragen probeert hij dan die onzekerheid te lijf te gaan. Zeggen dat hij de vraag al vijf of meer malen heeft gesteld heeft geen enkele zin. Voor hem blijft het telkens weer de eerste keer... In plaats van zijn vraag voor de zoveelste keer te beantwoorden, kan het soms helpen om rustig te vertellen dat u overal voor hebt gezorgd. Hebt u de indruk dat hij die vragen stelt omdat hij ergens ongerust over is, probeer hem dan een gevoel van meer zekerheid en veiligheid te geven.  
Een oplossing is soms om de vraag en het antwoord op een briefje te schrijven. Als hij weer dezelfde vraag stelt, kunt u naar dat briefje verwijzen, in plaats van de vraag steeds opnieuw te moeten beantwoorden.  
Het kan gebeuren dat een bepaalde vraag steeds maar weer terugkomt, ondanks al uw pogingen tot beantwoorden of geruststellen, mondeling of schriftelijk. Dan kan het nodig worden die bewuste vraag in het vervolg te negeren en uw hoofd af te wenden als die vraag weer wordt gesteld. Maar geef dan wel op een ander moment uw aandacht en liefde. Uiteindelijk zal - maar dat kan lang duren - hij misschien stoppen met die vraag.  

Bron text: brochure RIAGG; Omgaan met demente mensen' van RIAGG Oostelijk Zuid-Limburg