De taal van ons lichaam 
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 De taal van ons lichaam  
Demente mensen zijn vaak gevoelig voor 'lichaamstaal'. Het is vaak niet zo belangrijk wát we zeggen maar hóe we het zeggen... door onze houding, onze gezichtsuitdrukking, onze gebaren, de toon van onze stem.  
Iedereen maakt gebruik van de lichaamstaal: vaak beoordelen we iemand naar de eerste indruk die hij op ons maakt!  
Iemand met dementie kan geen nieuwe gezichten meer in zijn geheugen opnemen. Zodoende ontmoet hij 'bekenden' als het ware steeds opnieuw, steeds weer voor de éérste keer! Telkens is die eerste indruk belangrijk. Kennissen die hem kalm en rustig tegemoet treden, met een glimlach en een vriendelijke stem, hebben de meeste kans een welkome gast te zijn. Daarentegen kunnen mensen die zomaar binnenvallen, met een streng gezicht en een harde stem, hem angstig maken.  
De lichaamstaal van de demente zèlf kan u veel vertellen. Het geeft u aan hoe hij zich voelt als hij het u niet zeggen kan. Kijkt hij gespannen, verdrietig of blij? Is hij rusteloos en gejaagd? Zijn lichaamstaal kan u veel zeggen!  
Wanneer u tegen hem praat betekent oogcontact dat u zijn aandacht heeft getrokken en dat hij luistert... Kijken naar iemands gezicht is immers een normaal onderdeel van een gewoon gesprek. Ook wanneer hij ons niet meer herkent en onze woorden niet meer begrijpt blijft het belangrijk - en mogelijk - om het contact te onderhouden. De taal van ons lichaam - een arm, een hand, een streling, een zoen - zal hij nog lang verstaan.  

Bron text: brochure RIAGG; Omgaan met demente mensen' van RIAGG Oostelijk Zuid-Limburg