hoe is het eten geregeld in een 
somatisch verpleeghuis?
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorgLees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 hoe is het eten geregeld in een somatisch verpleeghuis?
Het eten is in het verpleeghuis bijna net zo geregeld in het ziekenhuis. Toch zijn er wel enkele belangrijke verschillen ten opzichte van bijvoorbeeld een ziekenhuis. In het verpleeghuis heeft de bewoner de mogenlijkheid de keuze te maken wat hij of zij eet door middel van een keuzelijst. De bewoner heeft de keuze uit twee menus per dag. Wat de patient wil bijvoorbeeld van de warme maaltijd kan hij aangeven en ook met vlees groente en toetje. Dit word in het verpleeghuis waar ik werk een week van te voren aangevraagd en de bewoner krijgt een overzicht van wat zijn keuze is en weet dus wat hij welke dag gaat eten. Het eten word aangepast naar de mogenlijkheden en of beperkingen van de bewoner. Denk hierbij aan een bewoner met slikproblemen of kauw problemen. Hierbij zal de maaltijd met name dan het vlees gemalen zijn opdat de bewoner dan toch normaal kan eten. Gaat het gemalen eten nog niet dan is er fijngemalen en dan zal het eten er uit zien als en soort papje. Deze papjes worden wel verschillend geserveerd en niet alles bij elkaar. Het voordeel hiervan is dat de bewoner toch weet wat hij eet en niet een bord groen krijgt met wat? Het eenb van de bewoner word met een soort dienblad geserveerd zoals in het ziekenhuis. 
Bij de broodmaaltijd in de ochtend en in de avond, tussen de middag word in het verpleeghuis waar ik werk warm gegeten, kan de bewoner zelf aangeven wat hij wil. Bruin of wit en ook een ruime keuze uit beleg. 
Een belangrijke verandering valt sinds te tijd dat ik als ziekenverzorgende in het verpleeghuis werk waar te nemen. In het begin dat ik werkte waren er speciale maaltijden voor bijvoorbeeld mensen met diabetes maar dit kom ik in de huidige vorm bijna niet meer tegen. Wel kom je extra voeding tegen dat bij de maaltijd word geserveerd. Denk hierbij aan een soort milkshakes met extra voedingsstoffen bijvoorbeeld eiwitten. Hoewel de kok voor een zeer grote groep mensen moet koken, en je thuis veelal meer dingen naar eigen smaak toevoegd is het eten in het verpleeghuis te omschrijven als zeer goed. Tuurlijk thuis exra zout of peper maar opzichzelf buiten dit is het echt goed.