Wat is Aquacel Hydrofiber verband? 
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg
 


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 Aquacel  
Wat is Aquacel Hydrofiber verband?  
Aquacel Hydrofiber verband is een zacht, steriel, non-woven verband van hydrocolloïdvezels (100% natrium carboxymethylcellulose). Onder invloed van wondexsudaat vormt Aquacel een  gelplak. Aquacel creëert een gecontroleerd vochtig wondmilieu en bindt het wondvocht onmiddellijk. Aquacel absorbeert wondvocht uitsluitend vertikaal in de vezels. Hierdoor wordt maceratie van de omliggende huid voorkomen. Bovendien zijn de vezels in staat wondvocht langdurig vast te houden, waardoor uitdroging wordt voorkomen. Door uitdroging tegen te gaan geeft Aquacel vermindering van pijn. Aquacel kan in zijn geheel verwijderd worden, zonder residu en zonder nieuw gevormd weefsel te beschadigen.  
   
Aquacel in essentie:  
Is het moderne alternatief voor gaas en is geschikt voor vochtige tot zeer natte wonden  
Vormt een gelplak  
Controleert overvloedige exsudaatvorming dankzij een zeer sterk absorberend vermogen  
Handhaaft een optimaal vochtig wondmilieu  
Voorkomt maceratie van de huid om de wond door verticale opname van wondvocht in de vezels  
Aanzienlijk minder verbandwisselingen dan met conventionele gaasverbanden  
De gelplak blijft intact en laat zich in één keer verwijderen zonder het wondbed te beschadigen  
Kan ook op geïnfecteerde wonden worden toegepast  
Bevordert een snelle, goede wondgenezing  
Reduceert de pijn  
Ook verkrijgbaar is Aquacel Cavity, speciaal voor diepe wonden  

Wat gaat er aan het gebruik van Aquacel vooraf?  
Eventuele necrose verwijderen met standaard middelen.  
De wond voor het aanbrengen reinigen; het liefst uitspoelen met fysiologisch zout of water.  
De huid rond de wond droogdeppen.  
Bacteriële kolonisatie van chronische wonden is normaal en vormt geen contra-indicatie voor Aquacel. Ontstaat er tijdens het gebruik van Aquacel een infectie, dan kan gebruik van Aquacel veelal gecontinueerd worden; wel dient het verloop van de wondgenezing zorgvuldig gecontroleerd te worden.  

Hoe wordt Aquacel aangebracht?  
Leg Aquacel Hydrofiber wondverband op de wond, afdekken met een secundair verband. Aquacel mag de wondranden overlappen. (Bij niet-geïnfecteerde wonden kan Aquacel met DuoDERM Extra Thin gefixeerd worden.)  

Wat te doen bij diepe wonden?  
Diepe wonden kunnen worden behandeld met Aquacel Cavity, dat daar speciaal voor ontwikkeld is. Aquacel Cavity is een strook  van 2 x 45 cm, die in de wond wordt aangebracht. Vul de gehele wondholte losjes op. Bedek het geheel tenslotte met een secundair verband, DuoDERM Extra Thin of EpiVIEW.  

Wanneer en hoe wordt Aquacel verwijderd?  
Aquacel moet verwisseld worden wanneer het geheel verzadigd is met wondexsudaat, of wanneer er een andere klinische reden is die dit noodzakelijk maakt. De periode tussen de verbandwisselingen hangt daarom af van de conditie van de wond en de mate van exsudatie. Naarmate de genezing vordert, zullen natte wonden minder vocht gaan produceren en kan het aantal verbandwisselingen afnemen. Aquacel kan tot zeven dagen in situ blijven. Aquacel kan in zijn geheel verwijderd worden. In sommige gevallen is het noodzakelijk, achtergebleven gel weg te spoelen met fysiologisch zout.  

Tips  
Door het uitgroeiende epitheel en daardoor uitdroging van de wondranden kan het voorkomen dat Aquacel vastplakt. In dit geval is het aan te raden Aquacel te bevochtigen met water of fysiologisch zout alvorens het verband te verwijderen.  
Aquacel kan aan het wondbed vastplakken, echter het verband groeit niet in, zoals een hydrofiel gaas. Bovendien wordt de epitheeluitgroei hierdoor niet belemmerd. Bij Aquacel treden geen dode ruimtes op tussen het materiaal en de wond. Aquacel kan door bevochtigen gemakkelijk worden verwijderd of in situ gelaten worden, waarna een nieuwe Aquacel kan worden bijgelegd over de primaire bedekking heen. De verticale absorptie vindt vervolgens ongehinderd door beide lagen plaats. Bij de volgende verbandwisseling is ook de onderste laag gemakkelijk te verwijderen.  
Bij een gecombineerde droge/vochtige wond is het mogelijk Aquacel op die specifieke plaatsen te bevochtigen, zodat de gelering plaatsvindt over het totale oppervlak.  

Tenslotte  
Ook Aquacel geneest niet alle wonden, ondanks het gunstige effect ervan op de wondgenezing. Bedenk dat er nog steeds geen wondverband bestaat dat alle wonden geneest. Houd de voedingstoestand en de lichamelijke conditie van de patiënt goed in de gaten, zeker wanneer met de ingestelde behandeling niet het beoogde doel wordt bereikt.  
Ontzie de wond; let op druk, wrijving of inwerking van vocht en/of faeces.  
Continueer de decubitus-preventie.  

Wanneer kan Aquacel worden toegepast?  
Aquacel Hydrofiber verband is een modern alternatief voor gaas. Het kan veel vocht absorberen en is daarom geïndiceerd voor vochtig tot zeer natte wonden, zoals:  
Chronische wonden zoals decubitus en ulcera cruris;  
Diabetische voetulcera;  
Acute wonden zoals schaaf- en snijwonden, donorsites en tweedegraads brandwonden;  
Chirurgische en traumatische wonden die secundair genezen;  
Oncologische wonden;  
Geïnfecteerde wonden.  

Wanneer is Aquacel niet geïndiceerd?  
Aquacel dient niet toegepast te worden:  
Bij patiënten die bekend zijn met overgevoeligheid voor dit Hydrofiber verband.  
Aangezien de werking van Aquacel berust op interactie met wondexsudaat, is toepassing van Aquacel bij droge wonden niet zinvol.  
Als chirurgisch tamponverband. 

 
 
een ziekenverzorgende verteld vanuit de practijk in normale begrijpelijke taal hoe het verpleeghuis er van binnen uitziet met welke materialen er mee word gewerkt en toegepast zorg van somatische en psychogeriatrische patienten tevens via deze site toegang tot honderden links fotos antwoorden vragen homepages en patienten informatie een zeer goede site voor wie in het verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis wonen en werken informatief voor aankomende zieken verzorgenden ziekenverzorgende practijk verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis materialen zorg somatische psychogeriatrische patienten site fotos antwoorden vragen homepages patienten informatie site zorg wonen werken informatie zieken verzorgenden foto gallery