Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg
 
CombiDERM  
Decubitus en ulcus cruris.  
Voor vochtige tot natte wonden.  
  


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 Combiderm de DuoDERM voor natte wonden   
De verworvenheden van de hydrocolloïd-technologie zijn in CombiDERM gebundeld. CombiDERM is als het ware de DuoDERM voor natte wonden.  
CombiDERM is een steriel verband met een zeer dunne en flexibele toplaag van polyurethaan film. De wondzijde bestaat uit een hydrocolloïdale plakrand met een absorberend gedeelte. Dit absorberende deel is gevormd uit hydrocolloïd partikels, die in aanraking met wondvocht zwellen. Hierdoor heeft CombiDERM een groot absorberend vermogen en is daardoor uitermate geschikt voor de occlusieve behandeling van natte wonden. Exsudaat en debris worden in het verband opgenomen, hetgeen in een optimale wondreiniging resulteert en lekkage van wondvocht nagenoeg onmogelijk maakt. Doordat de wondcontactlaag droog blijft, maar niet verkleeft,  kan maceratie van de wondranden niet optreden.  
CombiDERM combineert een 'schone' absorptie met alle voordelen van een vochtig wondmilieu.  
  
CombiDERM in essentie:  
Opname van exsudaat en debris in het verband  
Optimale wondreiniging  
Voorkomt lekkage en maceratie van de huid  
Handhaaft een optimaal vochtig wondmilieu  
Verkleeft niet en veroorzaakt geen beschadiging bij verwijdering  
Bevordert een snelle, goede wondgenezing  
Aanzienlijk minder verbandwisselingen dan met conventionele gaasverbanden  
Gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen  
Huidvriendelijke fixatie  
Ondoordringbaar voor urine, faeces en bacteriën  
Reduceert de pijn  
Douchen is mogelijk  
Ideaal voor de occlusieve behandeling van natte wonden  
   
Wat gaat er aan het gebruik van CombiDERM vooraf?   
Eventuele necrose verwijderen met de standaard middelen.  
De wond voor het aanbrengen reinigen; het liefst uitspoelen met fysiologisch zout of water.  
De huid rond de wond droogdeppen.  
Infectie onder occlusieve verbanden  
Bacteriële kolonisatie van chronische wonden komt altijd voor en vormt geen contra-indicatie voor CombiDERM. Ontstaat er tijdens het gebruik van CombiDERM een infectie, dan moet de behandeling met CombiDERM worden gestaakt, of onder medische supervisie worden voortgezet. Aan de omgeving van de wond (roodheid, warmte) en de conditie van de patiënt (koorts en pijn) kan een vermoeden van infectie worden herkend. Een juiste antibiotische therapie dient gestart te worden. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico van infecties van wonden onder occlusieve verbanden aanzienlijk kleiner is dan onder niet-occlusieve, conventionele verbanden. Bovendien is aangetoond dat de locale eigen afweer van de patiënt goed blijft functioneren in een vochtig wondmilieu, dit in tegenstelling tot het functioneren in een milieu aanwezig onder een niet-occlusief, conventioneel verband.  

Wat te doen bij diepe wonden?   
Diepe wonden eerst behandelen met Aquacel Cavity of Kaltostat Cavity, die in de wond wordt aangebracht. Vul de gehele wondholte losjes op. Bedek het geheel tenslotte met CombiDERM.  

Wanneer en hoe wordt CombiDERM verwijderd?   
CombiDERM moet verwisseld worden wanneer het geheel verzadigd is met wondexsudaat (te herkennen aan de bolling van de plak), of wanneer er een andere klinische reden is die dit noodzakelijk maakt. De periode tussen de verbandwisselingen hangt daarom af van de conditie van de wond en de mate van exsudatie. Naarmate de genezing vordert, zullen natte wonden minder vocht gaan produceren en kan het aantal verbandwisselingen afnemen. CombiDERM kan tot zeven dagen in situ blijven.  

Tips   
Verwijderen van de plak bij een zeer tere, dunne huid: met een in lauw (zeep)water bevochtigd wattenstokje of washandje de blauw gekleurde hoek van de plak oplichten, bevochtigen en wegwrijven (de plak laat dan  makkelijker los);  
Eventuele plakresten rondom de wond worden verwijderd met petroleum aether.  

Tenslotte   
Ook CombiDERM geneest niet alle wonden, ondanks het gunstige effect ervan op de wondgenezing. Bedenk dat er nog steeds geen wondverband bestaat dat alle wonden geneest. Houd de voedingstoestand en de lichamelijke conditie van de patiënt goed in de gaten, zeker wanneer met de ingestelde behandeling niet het beoogde doel wordt bereikt.  
Ontzie de wond; let op druk, wrijving of inwerking van vocht en/of faeces.  
Continueer de decubitus-preventie.  
Bij de behandeling van oedeem is compressietherapie een essentieel onderdeel. CombiDERM in combinatie met compressieverband behoort daarbij tot de mogelijkheden.  

Wanneer kan CombiDERM worden toegepast?   
CombiDERM is ideaal voor de occlusieve behandeling van natte wonden, zoals:  
Chronische wonden zoals decubitus en ulcera cruris;  
Diabetische voetulcera;  
Acute wonden zoals schaaf- en snijwonden en biopsies;  
Open- en gesloten chirurgische wonden;  
traumatische wonden;  
oncologische wonden;  
continente stomata.  
CombiDERM niet gebruiken in combinatie met:  

anti-microbiële middelen;  
hydrogels. 

 
 
een ziekenverzorgende verteld vanuit de practijk in normale begrijpelijke taal hoe het verpleeghuis er van binnen uitziet met welke materialen er mee word gewerkt en toegepast zorg van somatische en psychogeriatrische patienten tevens via deze site toegang tot honderden links fotos antwoorden vragen homepages en patienten informatie een zeer goede site voor wie in het verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis wonen en werken informatief voor aankomende zieken verzorgenden ziekenverzorgende practijk verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis materialen zorg somatische psychogeriatrische patienten site fotos antwoorden vragen homepages patienten informatie site zorg wonen werken informatie zieken verzorgenden foto gallery