Wat is DuoDERM E?
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg
   
DuoDERM E    
Ulcus cruris.    
Voor droge tot vochtige wonden.   
   


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 Wat is DuoDERM E?   
Een hydrocolloïdaal verband met een toplaag van polyurethaan foam. De kleef/wondzijde bestaat uit vochtabsorberende hydrocolloïden in een matrix. In aanraking met wondvocht wordt een gecontroleerde gelvorming gecreëerd. DuoDERM E creëert een vochtig wondmilieu dat de wond beschermt tegen uitdroging waardoor een versnelde celmigratie kan plaatsvinden. De toplaag van DuoDERM E is ondoorlaatbaar voor gassen, water en bacteriën.   

Exsudaatvorming   
DuoDERM E hecht zich stevig aan de huid rondom de wond en vormt een afgedichte ruimte boven de wond. De wondruimte vult zich geleidelijk met exsudaat waardoor de druk oploopt tot een punt waarbij deze bijna gelijk is aan de capillaire druk. Zodra dit drukniveau binnen de ruimte bereikt wordt, remt het verdere exsudaatvorming.   

DuoDERM E in essentie:   
Praktisch   
Zeer huidvriendelijke hechting   
Gemakkelijk aan te brengen   
Gemakkelijk te verwijderen   
Douchen is mogelijk   
    
Wetenschappelijk   
Gecontroleerde gelvorming   
Geschikt voor vochtige wonden   
Minder kans op infecties   
100% Oplossend vermogen van fibrin cuffs   
Snelle en mooie wondgenezing   
Comfort   
Minder verbandwisselingen   
Meer comfort voor patiënt en behandelaar   
Kostenefficiënt   
Minder verbandkosten   
Minder verpleegtijd, dus lagere therapiekosten   

Welke handelingen moeten in geval van infectie of necrose vooraf gaan?   
Infectie bestrijden met o.a. antiseptica;   
Necrose verwijderen met schaar, pincet, mesje.   
Infectie onder occlusieve verbanden   

Indien een klinische infectie wordt bevestigd, dient de behandeling met   
DuoDERM E gestaakt te worden. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico van het ontstaan van infectie bij wonden onder occlusieve verbanden aanzienlijk kleiner is dan onder niet-occlusieve, conventionele verbanden.(1) Van DuoDERM is aangetoond dat al in het ulcus cruris aanwezige pseudomonas aeruginosa onder occlusie met dit materiaal, in de loop van de tijd verdwijnt. (2)   
Bovendien is aangetoond dat de locale eigen afweer van de patiënt goed blijft functioneren in een vochtig wondmilieu, dit in tegenstelling tot het functioneren in een milieu zoals dat onder conventionele verbandmaterialen wordt gecreëerd.(3,4) Aan de omgeving van de wond (roodheid, warmte) en de conditie van de patiënt (koorts, pijn) kan een vermoeden van infectie worden herkend.   

Wat te doen bij diepe wonden?   
De wond opvullen met DuoDERM Hydrogel, vervolgens de wond afdekken met DuoDERM E. DuoDERM Hydrogel wordt gebruikt voor het opvullen van diepe wonden (dode ruimtes vormen immers een bron voor infectie). Tevens kan DuoDERM Hydrogel worden toegepast ter verweking van necrose, ter oplossing van fibrine-beslag en ter bescherming van het granulatieweefsel. Is het wondmilieu te vochtig voor DuoDERM Hydrogel dan is Aquacel Cavity of Kaltostat Cavity geïndiceerd.   

Wanneer er een bruin-gele gelei ontstaat   
Onder de DuoDERM E ontstaat door inwerking van de hycrocolloïden en het wondvocht een gelei (bij verwijdering van de plak wordt de gelei zichtbaar).   
De vorming van gelei is een onderdeel van de wondbehandeling met DuoDERM E.   
De geur: met name grotere wonden kunnen een specifieke geur ontwikkelen als occlusie wordt toegepast. Deze geur kan ook voorkomen bij toepassing van DuoDERM E. Het ontstaan van een dergelijke geur duidt in het algemeen niet op het ontwikkelen van een locale infectie! De geur zal meestal verdwijnen na het reinigen van de wond.   

Wanneer verwijderen?   
Bij vochtige wonden blijft DuoDERM E in de regel 3 tot 5 dagen zitten;   
DuoDERM E mag tot maximaal 7 dagen blijven zitten.   
Kijk iedere dag of de plak nog goed zit; bij lekkage verwijderen.   
Wij adviseren de DuoDERM E plak te verwisselen indien de gelei (te herkennen aan de bolling van de plak) is uitgelopen tot ca. 1 cm van de plakrand.   

Tips   
Verwijderen van de plak bij een zeer tere, dunne huid: met een in lauw (zeep)water bevochtigd wattenstokje of washandje een puntje van de plak oplichten en wegwrijven of bevochtigen (de plak laat dan makkelijker los).   
Het laagje gelei in de wond zal weggespoeld worden tijdens het wondtoilet.   
Bij een ulcus cruris zo nodig de wondranden dun insmeren met zinkzalf, teneinde de kans op maceratie te voorkomen, daarna ruim afplakken met DuoDERM E.   
Is het wondmilieu te vochtig voor DuoDERM E dan is het aan te bevelen Aquacel of CombiDERM te gebruiken. Aquacel absorbeert wondvocht verticaal in de vezels waardoor maceratie van de wondranden wordt voorkomen.   

Tenslotte   
Binnen de wondbehandeling bestaan geen wonderen;   
Wanneer onafhankelijk van de wondbehandelingsmethode de voedingstoestand of de lichamelijke conditie niet in orde zijn, of wanneer de patiënt gewoon niet wil, dan zal er geen wondgenezing plaatsvinden;   
Voor het ulcus cruris geldt: wanneer de macro- en/of microcirculatie niet in orde is of wanneer er sprake is van ernstig oedeem, gaat het ulcus niet dicht.   
Bij de behandeling van oedeem is compressietherapie een essentieel onderdeel. DuoDERM E in combinatie met compressieverband behoort daarbij tot de mogelijkheden.   

Wanneer DuoDERM E?   
Bij droge/vochtige zwarte/gele/rode wonden zoals:   
Ulcus cruris   
Decubitus   
Snij- en schaafwonden   
Chirurgische wonden   
En verder:   

Eczemen en psoriasis   
Tweedegraads brandwonden   
Skin graft donorsites   
Blaren   
DuoDERM E zorgt voor verweking van de necrose, waardoor mechanisch debridement wordt vergemakkelijkt.   

Wanneer DuoDERM E niet?   
Bij wonden met klinische infectieverschijnselen;   
Bij ulcera waarbij spier, pees of bot betrokken is, tenzij onder supervisie van een arts;   
Bij ulcera veroorzaakt door tuberculose, syphilis of schimmelinfecties;   
Bij acute vasculitis

 
 
een ziekenverzorgende verteld vanuit de practijk in normale begrijpelijke taal hoe het verpleeghuis er van binnen uitziet met welke materialen er mee word gewerkt en toegepast zorg van somatische en psychogeriatrische patienten tevens via deze site toegang tot honderden links fotos antwoorden vragen homepages en patienten informatie een zeer goede site voor wie in het verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis wonen en werken informatief voor aankomende zieken verzorgenden ziekenverzorgende practijk verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis materialen zorg somatische psychogeriatrische patienten site fotos antwoorden vragen homepages patienten informatie site zorg wonen werken informatie zieken verzorgenden foto gallery