Wat is Hyaff?
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg
 


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 Wat is Hyaff?   
Hyaff is een ester van hyaluronzuur.  

Wat is hyaluronzuur?   
Hyaluronzuur is een natuurlijk hygroscopisch molecuul dat o.a. een belangrijke rol speelt bij het herstel van de huid na beschadiging:  
Hyaluronzuur creëert een optimaal milieu voor neovascularisatie;  
Het hydrofiele karakter schept een milieu waarin migratie en proliferatie van fibroblasten en endotheelcellen wordt vergemakkelijkt;  
Hyaluronzuur zorgt voor een goed georganiseerd wondbed;  
Hyaluronzuur dempt de ontstekingsreactie;  
Hyaluronzuur is betrokken bij de vorming van de extracellulaire matrix waardoor weefselopbouw mogelijk wordt.  
De waarde van hyaluronzuur voor de wondgenezing is inmiddels onderkend. Als resultaat hiervan vormt Hyaff, de veresterde vorm van hyaluronzuur, de basis voor wondproducten die vooral bij een trage wondgenezing kunnen worden ingezet: Hyalofill (verband en streng) en Hyalogran (microkorrels).  

Hyalofill/Hyalogran in essentie:   
Hyaff is de veresterde vorm van hyaluronzuur  
Hyaluronzuur is een natuurlijk hygroscopisch molecuul, dat een belangrijke rol speelt bij het herstel van de huid na beschadiging  
Hyaluronzuur komt vrij wanneer Hyaff in aanraking komt met wondvocht en zorgt voor een hydrofiele gel, waardoor er een vochtig wondmilieu wordt verkregen  
Hyaff is geïndiceerd bij vochtige tot natte traag genezende wonden  

Hyaff is in twee uitvoeringen beschikbaar:  
Hyalofill zorgt voor een goed gevasculariseerd wondbed  
Hyalogran maakt korte metten met debris  
Hyalofill bestaat volledig uit Hyaff en zorgt voor oppervlakkige wonden en Hyalofill-R streng voor diepe wonden, holtes en fistels  
Hyalogran bestaat uit steriele, lichtgele microkorrels die naast Hyaff ook alginaat bevatten. Daarom is Hyalogran bij uitstek geschikt voor vochtige tot natte wonden met debris  

Hoe wordt Hyalofill-F (wondverband) toegepast?   
Reinig de wond en maak de omliggende huid droog.  
Leg het wondverband op de wond.  
Hyalofill-F voorzichtig op het wondbed aandrukken om een zo optimaal mogelijk wondcontact te realiseren.  
Dek de wond af met Aquacel en fixeer het verband zoals u dat gewend bent.  
Hyalofill-F kan gemakkelijk worden verwijderd door het te bevochtigen met fysiologisch zout of water.  
Verwissel Hyalofill-F iedere 3 dagen, afhankelijk van de mate van exsudatie kan het secundaire verband vaker worden verwisseld. Uiteraard hangt het aantal verbandwisselingen volledig af van de aard en de conditie van de wond.  

Hoe wordt Hyalofill-R (streng) toegepast?   
Reinig de wond en maak de omliggende huid droog  
Leg de streng losjes in de wondholte  
Zie verder hiervoor bij Hyalofill-F  

Wanneer Hyalogran?   
Hyalogran bestaat uit steriele, lichtgele microkorrels die naast Hyaff ook alginaat bevatten. Hyalogran absorbeert het wondvocht waarbij een zachte colloïdale gel ontstaat. Daarom is Hyalogran bij uitstek geschikt voor vochtige tot natte wonden met debris (ter bevordering van het autolytisch debridement): N.B.: Door het oplossen van necrose en fibrinebeslag kan de wond groter lijken na de eerste verbandwisseling.  
Wonden die tekenen van een klinische infectie vertonen, kunnen worden behandeld met Hyalogran, maar dienen dagelijks te worden verschoond.  

Hoe wordt Hyalogran toegepast?   
Reinig de wond en maak de omliggende huid droog.  
Strooi de microkorrels in de wond tot het wondbed volledig is bedekt, diepe wonden dienen volledig te worden opgevuld.  
Dek de microkorrels af met Aquacel en fixeer het verband zoals u dat gewend bent.  
Hyalogran kan gemakkelijk worden verwijderd door de wond uit te spoelen met fysiologisch zout of water.  
Het aantal verbandwisselingen hangt volledig af van de aard en de conditie van de wond. In eerste instantie kan een dagelijks wondtoilet noodzakelijk zijn, omdat de microkorrels verzadigd raken door het debris en wondvocht. Hyalogran kan tot maximaal 5 dagen in situ blijven.  

Tenslotte:   
Een traag genezende wond is veelal het gevolg van een slecht gevasculariseerd wondbed. Slechte vascularisatie heeft een vertragend effect waarbij de wondgenezing faalt en in een vicieuze cirkel raakt. Hyaluronzuur creëert een optimaal milieu voor neovascularisatie, waardoor de wondgenezing als het ware weer wordt 'vlot getrokken'.  
Daar staat tegenover dat er nog andere factoren kunnen zijn die wondgenezing in de weg kunnen staan: wanneer de algemene conditie van de patiënt slecht is en de voedingstoestand onder de maat, of wanneer de patiënt zelf niet wil, is de kans groot dat de wondgenezing stagneert. Daarom blijft de ondersteunende behandeling (het gebruik van ambulante compressie therapie bij de behandeling van het veneus ulcus cruris en drukontlastende maatregelen bij de behandeling van decubitus) evident.  
   
Wanneer Hyaff?   
Hyaff is geïndiceerd bij traag genezende wonden, deze kunnen zowel chronisch als acuut van aard zijn:  
Chronische wonden zoals decubitus, ulcus cruris, diabetische voet  
Acute wonden zoals chirurgische- en post-traumatische  wonden  
De wonden dienen vochtig tot nat te zijn daar hyaluronzuurmoleculen vrij komen wanneer Hyaff in aanraking komt met wondvocht.  

Wanneer Hyalofill?   
Hyalofill is er in twee vormen: Hyalofill-F wondverband en Hyalofill-R streng. De twee vormen van Hyalofill bestaan volledig uit Hyaff.  
Wanneer Hyalofill in aanraking komt met serum of wondvocht ontstaat er een hydrofiele gel, die niet alleen een vochtig wondmilieu handhaaft maar ook een hyaluronzuurrijk wondmilieu creëert. Dit hyaluronzuurrijke wondmilieu zorgt ervoor dat de neovascularisatie wordt bevorderd. Tevens wordt er een milieu gecreëerd waarin migratie en proliferatie van fibroblasten en endotheelcellen wordt vergemakkelijkt.  

Hyalofill-F is geïndiceerd   
Bij traag genezende vochtige tot natte, oppervlakkige wonden  

Hyalofill-R is geïndiceerd   
Bij traag genezende vochtige tot natte, diepe wonden, holtes en fistels  
Wonden die tekenen van een klinische infectie vertonen, kunnen worden behandeld met Hyalofill, maar dienen dagelijks te worden verschoond. 

 
een ziekenverzorgende verteld vanuit de practijk in normale begrijpelijke taal hoe het verpleeghuis er van binnen uitziet met welke materialen er mee word gewerkt en toegepast zorg van somatische en psychogeriatrische patienten tevens via deze site toegang tot honderden links fotos antwoorden vragen homepages en patienten informatie een zeer goede site voor wie in het verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis wonen en werken informatief voor aankomende zieken verzorgenden ziekenverzorgende practijk verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis materialen zorg somatische psychogeriatrische patienten site fotos antwoorden vragen homepages patienten informatie site zorg wonen werken informatie zieken verzorgenden foto gallery