Wat is DuoDERM Hydrogel? 
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg
 
Hydrogel   
Om diepe wonden op te vullen.   
Voor droge wonden.   
   
  
Hydrogel   
met applicator   


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 Wat is DuoDERM Hydrogel?   
DuoDERM Hydrogel is een steriele gel, die bestaat uit water en hydrocolloïden (pectine en natriumcarboxymethylcellulose) ingebed in een visceus bindmiddel. DuoDERM Hydrogel creëert een vochtig wondmilieu hetgeen het proces van autolytisch debridement stimuleert.   
Door toepassing van DuoDERM Hydrogel wordt geel fibrinebeslag opgelost en wordt rood granulatieweefsel beschermd tegen uitdroging. Tevens wordt DuoDERM Hydrogel gebruikt voor het opvullen van diepe wonden. Dode ruimtes vormen immers een bron voor infectie. Naast vochtinbrengende eigenschappen kan DuoDERM Hydrogel ook enigszins vocht absorberen en vasthouden. Het heeft niet alleen een verkoelend effect. DuoDERM Hydrogel kan worden afgedekt met een DuoDERM plak*. Het is niet aan te raden DuoDERM Hydrogel te gebruiken in combinatie met een gaas of absorberend verband, aangezien de gel dan in het verband trekt.   

DuoDERM Hydrogel in essentie:   
Creëert een vochtig wondmilieu   
Stimuleert autolytisch debridement   
Verweekt zwarte necrose   
Lost geel fibrinebeslag op   
Beschermt kwetsbaar granulatieweefsel   
Vult 'dode' ruimtes op bij diepe wonden   
Hydreert en houdt vocht vast   
Heeft een verkoelend en pijnverzachtend effect   
Effectief en kostenefficiënt   

Welke handelingen moeten in geval van infectie of necrose vooraf gaan?   
Wondtoilet   
Infectie bestrijden met o.a. antiseptica   
Necrose verwijderen met schaar, pincet, mesje.   

Wanneer verwijderen?   
De DuoDERM hydrogel en de DuoDERM plak* dienen verwisseld te worden als lekkage van wondvocht optreedt.   
Bij toepassing bij zwarte en gele necrotische wonden wordt geadviseerd de DuoDERM Hydrogel en de DuoDERM plak* binnen drie dagen te verwisselen.   
Bij rood granulerende wonden kan worden volstaan met een verbandwisseling binnen 7 dagen.   
De gel kan worden weggespoeld met bijvoorbeeld fysiologisch zout of kraanwater.   

Hoe DuoDERM Hydrogel te bewaren?   
Bewaren bij maximaal 25º, voorkom bevriezing.   

Wanneer DuoDERM Hydrogel?   
Bij droge zwarte/gele/rode wonden:   
Ter verweking van zwarte necrose   
Ter oplossing van geel fibrinebeslag   
Ter bescherming van rood granulatieweefsel   
Ter opvulling van diepe wonden   
DuoDERM Hydrogel is niet schadelijk voor nieuw gevormd granulatieweefsel. Dit in tegenstelling tot producten zoals Eusol.   

Wanneer DuoDERM Hydrogel niet?   
Patiënten die bekend zijn met een overgevoeligheid voor de gel of één van de componenten.   
Contaminatie van chronische wonden is een algemeen bekend verschijnsel en is geen contra-indicatie voor de toepassing van DuoDERM Hydrogel. Waar een infectie wordt vermoed of zich ontwikkelt tijdens het gebruik, dient een juiste antibiotische therapie gestart te worden. Het gebruik van DuoDERM Hydrogel kan worden voortgezet, echter de voortgang van de wondgenezing dient zorgvuldig gevolgd te worden onder medische supervisie.   
Aan de omgeving van de wond (roodheid, warmte) en de conditie van de patiënt (koorts, pijn) kan een vermoeden van infectie worden herkend. 

 
een ziekenverzorgende verteld vanuit de practijk in normale begrijpelijke taal hoe het verpleeghuis er van binnen uitziet met welke materialen er mee word gewerkt en toegepast zorg van somatische en psychogeriatrische patienten tevens via deze site toegang tot honderden links fotos antwoorden vragen homepages en patienten informatie een zeer goede site voor wie in het verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis wonen en werken informatief voor aankomende zieken verzorgenden ziekenverzorgende practijk verpleeghuis verzorgingshuis bejaardenhuis materialen zorg somatische psychogeriatrische patienten site fotos antwoorden vragen homepages patienten informatie site zorg wonen werken informatie zieken verzorgenden foto gallery