beroepen in het verpleeghuis 
de doktersassistent
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 De doktersassistent  
Assisteert huisartsen of specialisten. Voorbeelden van werkzaamheden: reinigt en steriliseert instrumenten, informeert patiënten, houdt de wacht- en behandelkamer netjes, beantwoordt de telefoon, maakt afspraken voor het spreekuur en de visites van de arts, voert de patiëntenadministratie, leest vakliteratuur en onderzoekt ontlasting, bloed en urine.  

De werkzaamheden  
Als doktersassistent assisteert u de huisarts in zijn praktijk of de specialist in de polikliniek van een ziekenhuis. Als u bij een huisarts werkt, maakt u de wacht- en behandelkamer in orde en reinigt u de instrumenten om voor patiënten het risico van besmetting zo veel mogelijk te verminderen. U ontvangt patiënten, beantwoordt de telefoon, maakt afspraken voor het spreekuur en de visites van de huisarts, houdt de patiëntenadministratie bij en handelt de correspondentie af. In een ziekenhuis verricht u meer algemene werkzaamheden. Daar verzamelt en onderzoekt u bijvoorbeeld bloed- en urinemonsters van patiënten.  
   

In een huisartsenpraktijk assisteert u de huisarts door instrumenten klaar te zetten en aan te geven en door eenvoudig onderzoek te doen naar bijvoorbeeld bloedmonsters. In een polikliniek assisteert u bij verpleegtechnische handelingen, zoals het geven van injecties en het verzorgen van wonden. Ook geeft u aan patiënten voorlichting over de aard van het onderzoek. Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen bestudeert u vakliteratuur en overlegt u regelmatig met de arts. Tijdens uw werk dient u zich aan veel voorschriften te houden. Buiten uw werk spreekt u niet met anderen over patiënten (beroepsgeheim). U werkt onder direct toezicht van de arts.  

De vereiste capaciteiten  
- zorgvuldig kunnen werken  
- kunnen inleven in de situatie van de patiënt  
- patiënten gerust kunnen stellen  
- vlot kunnen omschakelen van de ene situatie naar de andere  
- veel dingen tegelijk kunnen doen