beroepen in het verpleeghuis 
de helpende
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
De helpende  

Stimuleert en ondersteunt mensen om zo zelfstandig mogelijk te leven, thuis of in een verzorgings- of verpleeghuis. Helpt cliënten van alle leeftijden in de huishouding en bij hun persoonlijke verzorging. Voorbeelden van werkzaamheden: wast en kleedt de cliënt, helpt met het naar bed gaan, leest voor, verricht keukenwerk in verzorgingshuizen, brengt maaltijden rond, signaleert problemen en geeft deze door aan de arts en de overige helpenden.  

De werkzaamheden  
Als helpende stimuleert en ondersteunt u mensen om zo zelfstandig mogelijk te leven, thuis of in een verzorgings- of verpleeghuis. U helpt cliënten van alle leeftijden in de huishouding en bij hun persoonlijke verzorging. Doordat u veel contact met hen heeft, weet u waar uw cliënten behoefte aan hebben. In een instelling werkt u onder leiding van een afdelingshoofd. U werkt doorgaans volgens een rooster waarop staat wat u moet doen en in welke volgorde. Als u ziet dat iemand een bepaald probleem heeft, meldt u dat aan uw afdelingshoofd. Met collega's bespreekt u eventuele problemen en bedenkt u mogelijke oplossingen.  

Als helpende krijgt u met allerlei mensen te maken die op één of andere manier hulp nodig hebben. Daarbij kan het gaan om ouderen die thuis of in een verzorgingshuis wonen, maar bijvoorbeeld ook om gezinnen waarin een gezinslid ernstig ziek is. In dat geval neemt u vaak tijdelijk het werk over van degene die gewoonlijk het huishouden doet. Ook helpt u de cliënten bij hun persoonlijke verzorging. Als zij bijvoorbeeld slecht ter been zijn, helpt u hen om in en uit bed te stappen en 's ochtends helpt u hen bij het wassen en aankleden. U stimuleert cliënten overigens wel om zoveel mogelijk zelf te doen.  

De vereiste capaciteiten  
- makkelijk contact kunnen leggen  
- kunnen aanpakken  
- een luisterend oor (mensen willen vaak graag hun verhaal vertellen)  
- geduld en inlevingsvermogen  
- sterke persoonlijkheid (aan kunnen geven waar de grenzen van het werk liggen)  
- zelfstandig kunnen werken  
- lichamelijk sterk zijn