beroepen in het verpleeghuis 
de kapper
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 De kapper  
Verzorgt het haar van mannen en vrouwen door het te knippen, permanenten, verven, watergolven enzovoort, en verkoopt producten als shampoo en gel. Voorbeelden van werkzaamheden: haar wassen, krulspelden, föhnen, droogkappen en krultangen gebruiken, snorren en baarden knippen en scheren, klanten adviseren over kapsels en haarverzorgingsproducten, de werkruimte schoon en opgeruimd houden, kammen, scharen en andere hulpmiddelen reinigen, financiële administratie bijhouden, voorraden aanvullen, cursussen volgen, kappersshows bezoeken.  

De werkzaamheden  
Als dames- en herenkapper verzorgt, knipt en kleurt u het haar van mannen en vrouwen. U geeft klanten daarnaast advies over een goede verzorging van het haar en over de producten die ze daarvoor het beste kunnen gebruiken. Deze producten, zoals shampoo en gel, verkoopt u vaak in de kapsalon. U kunt werken in dienst van een kapsalon, maar u kunt dit beroep ook als zelfstandig ondernemer uitoefenen.  

Samen met de klant bepaalt u het gewenste kapsel en eventueel de gewenste kleur. U houdt daarbij rekening met de gezichtsvorm van de klant, de huidskleur en de haarsoort (dik, dun, krullend, steil). Ook informeert u naar eventuele allergieën, want daar moet u rekening mee houden als u haarverzorgende middelen, kleurstoffen en permanentvloeistof gebruikt. Eerst wast u het haar; u masseert daarbij de hoofdhuid en spoelt het haar schoon. Daarna knipt u het haar met een speciale schaar in model, dunt u het uit en verft of permanent u het eventueel. U gebruikt krulspelden, föhns, droogkappen en krultangen. Ook knipt en scheert u snorren en baarden in model. U houdt verder de werkruimte schoon en opgeruimd en u reinigt de kammen, scharen en andere hulpmiddelen na gebruik. In de administratie legt u voor elke klant vast welke producten u hebt gebruikt en met welke kleur u het haar heeft geverfd. Daarnaast doet u kassawerkzaamheden en vult u de voorraden aan. Verder blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen in uw vak door bijvoorbeeld naar cursussen en shows te gaan.  

De vereiste capaciteiten  
- kunnen inleven in de wensen van de klant  
- geduldig kunnen luisteren  
- de juiste vragen kunnen stellen  
- goede adviezen kunnen geven  
- manieren weten te vinden om de wensen van de klant zo goed mogelijk uit te voeren  
- zorgvuldig kunnen werken (bij het knippen en scheren, aanbrengen van permanent- of kleurvloeistof en instellen van de temperatuur van droogkappen en föhns)  
- creatief zijn  
- een goed gevoel voor vorm en kleur hebben  
- handig zijn  
- met collega's kunnen samenwerken  
- leiding kunnen geven en goed kunnen organiseren (als eigenaar van een kapsalon)