beroepen in het verpleeghuis 
de keukenhulp 
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
De keukenhulp  
Maakt de keuken van bijvoorbeeld een hotel, restaurant of ziekenhuis schoon en wast vies serviesgoed en keukengerei af. Voorbeelden van werkzaamheden: plaatst afgespoeld serviesgoed en keukengerei in afwasmachines, meet afwasmiddel af, zet afwasmachines aan, haalt schoon serviesgoed en keukengerei uit afwasmachines, stopt serviesgoed in kratten, dweilt keukenvloeren, maakt het aanrecht en kasten schoon met allesreiniger en helpt de koks (bijvoorbeeld met groenten snijden en schotels garneren).  

De werkzaamheden  
Als keukenhulp werkt u in de keuken van bijvoorbeeld een hotel, restaurant of ziekenhuis. U wast vies serviesgoed en keukengerei af. Hiervoor maakt u meestal gebruik van grote afwasmachines. Eerst spoelt u de vieze pannen, borden, glazen, kopjes, schalen, messen, vorken en lepels met een sproeier af. Daarna zet u de spullen in de machine, doet u de juiste hoeveelheid afwasmiddel in het bakje en zet u de machine aan. Als de machine klaar is, haalt u alles er weer uit en bergt u het serviesgoed op. Ook maakt u elke dag de vloer schoon met een machine voor het reinigen van vloeren. Het aanrecht en de kasten waarin u het serviesgoed opbergt, maakt u schoon met allesreiniger. U werkt onder leiding van een voorman of chef spoelkeuken.  

Sommige spoelkeukens hebben een wastunnel. In een dergelijk geval zet uw collega de vieze spullen aan de ene kant van de wastunnel op de lopende band. U haalt vervolgens de schone spullen aan de andere kant van de tunnel van de lopende band en sorteert deze in kratten. Als er niet veel hoeft te worden afgewassen en het druk is in de keuken, helpt u de koks af en toe een handje. U snijdt bijvoorbeeld groenten of garneert een schotel. Maar meestal werkt u in de spoelkeuken.  

De vereiste capaciteiten  
- hard kunnen doorwerken in drukke perioden (rond etenstijd)  
- 'handig' zijn met servies (zo min mogelijk laten vallen)