beroepen in het verpleeghuis 
de  pedicure 
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
De pedicure  
Verzorgt de voeten van klanten. Voorbeelden van werkzaamheden: voethuiden ontsmetten, nagelriemen weken, terugduwen en knippen, ingegroeide nagels verzorgen, eelt en likdoorns verwijderen, voeten masseren, voetafdrukken maken met gips of papier-maché voor steunzolen, met verband en kunststofkussentjes hulpmiddelen maken om de druk op pijnlijke punten te verlichten, apparatuur schoonmaken.  

De werkzaamheden  
Als pedicure verzorgt u de voeten van klanten. U bepaalt zelf welke voetklachten u kunt behandelen en u verricht handelingen om voetklachten te voorkomen. Meestal bent u zelfstandig ondernemer en heeft u een eigen praktijk. U kunt ook in dienst zijn van een schoonheidssalon. Uw klanten komen naar de praktijk of u gaat bij de klanten langs. Zo komt u bijvoorbeeld vaak in verzorgingstehuizen, want veel oudere mensen hebben voetproblemen.  

Voordat u met de behandeling begint, vult u alle relevante gegevens van de klant in op een klantenkaart. Bij de eerste behandeling maakt u een voetafdruk van beide voeten, u doet een uitgebreid voetonderzoek en stelt een behandelingsplan op. De behandeling begint altijd met het desinfecteren van de voet. Daarna knipt u de nagels en verzorgt u de nagelomgeving en eventueel ingegroeide nagels of dikke 'kalknagels'.  
U verwijdert eelt en likdoorns. De behandeling wordt altijd afgesloten met het desinfecteren van de voet en het aanbrengen van een verzorgingscrème. Soms kunt u een lichte voetmassage geven, als de voet hiervoor geschikt is, of u past hulpmiddelen toe om op een pijnlijke plaats de druk te verlichten.  
Klaagt de klant niet alleen over zijn voeten, maar ook over rugpijn en/of hoofdpijn, dan kijkt u naar de stand van de voeten. Een afwijkende voetstand kan hiervan namelijk de oorzaak zijn. In dit geval kunnen (steun)zolen nodig zijn. Als het nodig is, adviseert u de klant contact op te nemen met de huisarts of podotherapeut of geeft u een goed schoenadvies. U heeft veel instrumenten tot uw beschikking: scharen, nageltangen, verschillende soorten mesjes en een pedicuremotor met verschillende soorten freesjes om nagels dunner en mooier te maken en om eelt glad te frezen. U zorgt ervoor dat de instrumenten die u gebruikt, altijd zijn gereinigd en gedesinfecteerd. U zorgt ervoor dat u altijd werkt in een schone omgeving.  

De vereiste capaciteiten  
- zorgvuldig kunnen werken (bij het knippen van nagels, verwijderen van likdoorns of aanbrengen van huidverzorgingsmiddelen)  
- vroegtijdig kunnen signaleren van komende voetklachten  
- gerichte adviezen kunnen geven voor schoenen, bezoek huisarts of huidverzorgingsmiddelen  
- met heel verschillende klanten om kunnen gaan  
- geduldig kunnen luisteren naar klachten van klanten