beroepen in het verpleeghuis 
de schoonmaker
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
De schoonmaker  
Een baan om NOOIT op neer te kijken voor mij en omdat ik voordat ik in de zorg ging werken met veel plezier naar deze baan in verpleeghuis Slingedael terugkijk  
Maakt ruimten in verschillende gebouwen schoon (fabriekshallen, kantoren, scholen, tehuizen enzovoort). Voorbeelden van werkzaamheden: werkplannen opstellen, voorraden schoonmaakmateriaal en schoonmaakmiddelen controleren, schoonmaakmateriaal en schoonmaakmiddelen kopen, overleggen met opdrachtgevers.  

Een dag uit het leven van een schoonmaker  

"Ik kan pas schoonmaken als alles is opgeruimd." Mina Honsbeek is al 22 jaar schoonmaakster. Sinds vijf jaar werkt ze in een ziekenhuis.  

"Ik vond werken veel leuker dan leren." Mina stopte voortijdig met de middelbare school. "Bij een schoonmaakbedrijf had ik een vakantiebaantje. Daar wilde ik graag blijven. Ik heb geen spijt van mijn beslissing; ik weet dat ik moeilijk ander werk kan vinden. Zonder schoolopleiding liggen de banen immers niet voor het oprapen."  

Van vloeren tot toiletten  
Mina werkt elke ochtend van zeven uur tot twaalf uur. "'s Ochtends begin ik met het schoonmaken van openbare ruimten, zoals het dagverblijf, de receptie en de keuken. Dit zijn vertrekken waar geen patiënten verblijven. Die liggen rond die tijd nog te slapen en mogen niet worden gestoord." Ze heeft hooguit een uur om de openbare ruimten schoon te maken.  

"Om acht uur zijn de kamers van de patiënten aan de beurt. Daar ben ik de rest van de ochtend mee bezig." Er zijn 24 kamers, wat betekent dat Mina maar tien minuten over een kamer mag doen. Die tijd gebruikt ze om de vloeren, de douche en het toilet schoon te maken.  

Douches en toiletten reinigt ze met een doekje en schoonmaakmiddel. Voor extra hygiëne gebruikt ze soms chloor. Ze dweilt de douchevloer en maakt de vloeren van de kamers schoon met een vloerwisser. "Als de patiëntenkamers schoon zijn, zit mijn werk er weer op."  

Kilometers per dag  
"Bij ons moet je zelfstandig kunnen werken; alleen de begin- en eindtijden staan vast. Hoewel er een globaal werkschema is, deel je de meeste werkzaamheden zelf in." Veel contact met haar leidinggevende heeft Mina niet. "Ik zoek hem alleen op als ik een lastige situatie tegenkom," vertelt ze. "Bijvoorbeeld als een verpleegkundige bepaalde spullen niet heeft opgeruimd. Ik wil dan eerst even overleggen."  

"In een kort tijdsbestek moet veel werk worden verzet en dat is behoorlijk zwaar." Een schoonmaakster moet zich strikt houden aan de tijd die voor een bepaalde afdeling staat ingepland. Niet alleen de werkdruk, ook de lichamelijke belasting is groot. "Tillen, bukken en veel heen en weer lopen is gewoon voor een schoonmaker." Vooral dat laatste vindt Mina soms erg vermoeiend. "Ik loop dan wel steeds korte stukjes maar als ik die allemaal bij elkaar optel, loop ik toch een paar kilometer per dag."  

Microvezeldoeken  
De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe schoonmaakproducten ontwikkeld. Mina is vooral enthousiast over een vloerwisser waaraan je microvezeldoeken kunt vastmaken. "Dat zijn vette doeken waaraan stof gemakkelijk blijft plakken. Ze zijn ideaal: je maakt een droge vloer er in een handomdraai stofvrij mee."  

De nieuwe producten blijven maar komen. Dit heeft als voordeel dat schoonmakers meer werk kunnen doen in minder tijd. Het nadeel is dat mensen op deze manier overbodig kunnen worden. Dit probleem speelt ook bij Mina op de werkvloer. Ze heeft er een duidelijke mening over: "Wat er ook gebeurt, ik hoop niet dat er ontslagen zullen vallen."  

Vooroordelen  
Mina vertelt dat er twee vooroordelen over schoonmakers bestaan. Het eerste heeft te maken met opruimen. "De mensen voor wie we schoonmaken, gaan er te vaak vanuit dat ze zelf niets meer hoeven op te ruimen; ze denken dat wij dat wel doen. Maar daar is geen sprake van: wij zijn er niet om op te ruimen maar om schoon te maken. En we kunnen pas schoonmaken als alles is opgeruimd."  

Het tweede vooroordeel dat Mina noemt, heeft betrekking op verdwenen spullen. "Als er iets mist, wijzen mensen vaak meteen naar de schoonmaker," vertelt ze enigszins beledigd. Het is Mina nog nooit overkomen maar een aantal van haar collega's wel. "Die beschuldigingen zijn bijna altijd onterecht. Achteraf blijkt meestal dat mensen zélf hun spullen op een andere plaats hebben neergelegd."