beroepen in het verpleeghuis 
de verpleeghulp
Onderdeel van www.ziekenverzorgende.nl
Alles over zorg


Lees ook de weblog van  
ziekenverzorgende.nl op 
www.manindezorg.nl
 De verpleeghulp  
Helpt in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen mensen die zich zelf niet meer kunnen verzorgen. Voorbeelden van werkzaamheden: helpt mensen bij het wassen, aankleden, eten en drinken, brengt mensen naar therapeuten en artsen, maakt bedden op en verschoont deze, verricht eenvoudige medische handelingen (bijvoorbeeld verband verschonen), houdt kasten op de afdeling schoon, vult voorraden aan (bijvoorbeeld linnengoed), helpt in de keuken en brengt mondeling en schriftelijk verslag uit.  

De werkzaamheden  
Als verpleeghulp helpt u mensen die zich zelf niet meer kunnen verzorgen. In overleg met het afdelingshoofd verricht u soms eenvoudige medische handelingen, zoals het verschonen van verband. U werkt in een team op de verpleegafdeling van een ziekenhuis of in een verzorgings- of verpleeghuis. Hoewel het afdelingshoofd vertelt wat u moet doen, verricht u uw werk zelfstandig. Wel brengt u geregeld verslag uit aan het afdelingshoofd.  

U helpt patiënten of bewoners bij het wassen, aankleden, en eten en drinken. Ook verschoont u het beddengoed en maakt u hun bed op. Als de patiënten of bewoners voor onderzoek naar een arts of therapeut op een andere afdeling moeten, brengt u hen daarheen. Bovendien houdt u de kasten op de afdeling schoon en vult u de voorraden aan, zoals de voorraad linnengoed. Daarnaast brengt u eten en drinken rond en onderhoudt u sociale contacten met de patiënten of bewoners. Ook maakt u fruit schoon en helpt u in de keuken. Tijdens uw werk heeft u niet alleen contact met patiënten of bewoners, maar ook met verplegend personeel, artsen en bezoekers. Verder neemt u deel aan de teambesprekingen en het werkoverleg op uw afdeling.  

De vereiste capaciteiten  
- hulpvaardig en geduldig zijn  
- goed met mensen kunnen omgaan  
- goed kunnen luisteren (inlevingsvermogen in de situatie van de patiënten of bewoners)  
- ertegen kunnen dat de patiënten of bewoners vaak ernstig ziek zijn  
- goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid (bijvoorbeeld verslag doen van het werk aan het afdelingshoofd, een bijdrage leveren aan de werkbesprekingen en schrijven van rapporten)  
- stressbestendig zijn  
- met anderen kunnen samenwerken in teamverband